skip to Main Content
www.knytaslips.se - Allt om att knyta slips

Windsor är antagligen den mest kända slipsknuten men det är vanligare att man kan knyta halv-windsor slipsknuten. Ibland kallas denna slipsknut för dubbel Windsor, men det är felaktigt, någon sådan finns inte utan det är Halv Windsor och Windsor.
Windsor är antagligen det mest kända namnet på en slipsknut men det är vanligare att man kan knyta halv-windsor slipsknuten. Ibland kallas denna slipsknut för dubbel Windsor, men det är felaktigt, någon sådan knut finns inte utan det är Halv Windsor samt Windsor som existerar. När du knyter en Windsor så får du en stor, solid, symmetrisk och triangulär slipsknut.

Windsorknuten används inte lika ofta nuförtiden som det gjordes i mitten på 1900-talet. I Ian Flemmings böcker om James Bond kommer Bonds åsikter om Windsorknuten fram, ”den är ett märke på en lymmel”. Idag används den mycket av kommunistledare och diktatorer så som Hugo Chavez, Putin och de kinesiska ledarna Jiang Zemin och Hu Jintao.

Namnet på knuten kommer från Hertigen av Windsor men det var inte hertigen själv som hittade på Windsor knuten, utan han använde en four-in-hand slipsknut men med speciella väldigt tjocka slipsar som gjorde att den såg grov ut. Windsor knuten hittades senare på för att härma utseendet av Hertigens grova knutar.

Windsorknuten passar bäst till breda kragar, så kallade ”cut away” kragar. Den passar sig bäst på tunnare slipsar, med en tjock slips blir den svårknuten.

Instruktioner

Här hittar du instruktioner för hur du knyter denna knut. Bilderna är som du skall se det i spegeln. När det står innåt så ska slipsen vikas in mot skjortan när det står utåt så skall den föras ifrån skjortan. Skriv gärna ut sidan och ha den framför dig vid spegeln så är det lättare.

Back To Top