skip to Main Content
www.knytaslips.se - Allt om att knyta slips

Four-in-hand är den allra vanligaste och mest kända slipsknuten idag. Den kallas ibland för skolpojksknuten då det var vanligt att denna slipsknut användes i engelska skoluniformer. Om four-in-hand-knuten används på en vanlig tunn silkesslips är den en relativt smal slipsknut med en karakteristisk, asymmetrisk form. Om den knyts av en lite grövre slips så kommer den se förvånansvärt tjock ut, mer som en Windsor slipsknut. ”Windsor knuten” var från början en four-in-hand knut som knöts med en tjock, specialsydd silkesslips och användes av Hertigen av Windsor. Windsor knuten uppfanns senare av folket för att uppnå samma effekt som Hertigen fick.

Four-in-hand-knuten dök upp samtidigt som den moderna slipsen på 1850-talet och namnet har även använts för slipsen i sig. Slipsen och knuten kom som ett alternativ till den då väldigt populära kravatten. Det finns flera myter om hur den fått sitt namn, tex att chaufförerna av four-in-hand vagnarna knöt sina halsdukar med denna slipsknut, det troligaste är dock att medlemmarna i ”The Four-in-Hand Club” i London började använda slips med denna knut och då gjorde det modernt.

Four-in-hand knuten passar vid alla tillfällen och alla slipsar och skjortor, förutsett att den görs på rätt sätt. En bred krage kräver en tjockare slips och en smalare krage en smalare slips.

Instruktioner

Här hittar du instruktioner för hur du knyter denna knut. Bilderna är som du skall se det i spegeln. När det står innåt så ska slipsen vikas in mot skjortan när det står utåt så skall den föras ifrån skjortan. Skriv gärna ut sidan och ha den framför dig vid spegeln så är det lättare.

Back To Top